Şifre kırmak konusunda bilinen en basit yöntem; şifresi kırılacak kişinin doğum tarihi, yaşadığı yer, sevgilisinin ya da köpeğinin adı gibi şeyler ve bunların ilk akla gelen kombinasyonlarını denemektir. Şifreniz bu bahsettiğim şeylerden oluşuyorsa 13 yaşında biri bile hakkınızda her şeye ulaşıp başınızı ağrıtabilir. Yine gayet basit olan başka bir yöntem ise Hotmail’deki gizli soru gibi yan seçeneklere başvurmaktır. Eğer gizli sorunuz “Arabanızın markası nedir?” ise ve siz de salak gibi bu sorunun cevabı olarak gerçekten arabanızın markasını ayarladıysanız bu bilgiye sahip olan herhangi bir insan Hotmail şifrenizi kolayca ele geçirir.

 

Bu konuya özellikle önem veren kişiler ise işi biraz daha abartıp çeşitli programlardan faydalanırlar. Bu programlara şifrenin kaç karakter içerebileceği, içinde rakam ya da özel sembol olup olamayacağı gibi basit detaylar verildikten sonra duruma göre alfabedeki her harfi, rakamı, vesaireyi kullanarak teker teker dener ve bu şekilde saniyede birkaç bin şifre denenmiş olur. Bu programları bulmak bir Hacker için birkaç saniyelik iştir, Hacker’lıktan hiç anlamayan ama birinin şifresini kırmaya yemin etmiş sıradan bir insan (Mesela aldatılmış bir kadın) için ise programı bulmak en fazla 15 dakika, öğrenip uygulamaya geçmek ise en fazla yarım saat sürer. Anlayacağınız, şifreniz yeterince güvensizse birine bir uyuzluk yaptıktan sonra 1 saat içinde şifreniz kırılabilir.

Şimdi bir örnekle konuyu biraz daha pekiştirelim: Diyelim bilgisayarınızdaki bir dosyanın şifresi 6 karakterden ve sadece küçük harflerden oluşuyor (ki en genel şifre tipi budur). Bilgisayarınızın başından kalktınız, kötü niyetli arkadaşınız makinanızı ele geçirdi. Bu arkadaşınızın; yanınıza yılan gibi sokulmuş biri olmasına da gerek yok, internetten ya da bulunduğunuz ofisin yerel ağından bilgisayarınıza giren biri de olabilir (Bunu yapmak hiç de zor değil). Dosyayı açmak istedi ve şifreyle karşılaştı.

Sizin huyunuzu suyunuzu da biliyor ve şifre kırıcıya gerekli talimatları verdi: “4-8 karakter arası, sadece küçük harf, rakam da olabilir.” Şifre kırıcının bu bilgiler ışığında yapacağı şudur:

* “aaaa, aaab, aaac, …, aabr, aabs, …, zzzz” şeklinde 4 harfli bir kelime oluşturan her şifreyi sırayla ya da rastgele denemek.

* Sonra aynısını 5, 6, 7 ve 8 karakterli olacak şekilde denemek (Karakter sayısı arttıkça süre de uzar).

 

* Harflerden sonuç çıkmazsa bir de rakamlarla oluşacak kombinasyonları denemek, ki bu sefer şifreyi bulma süresi biraz daha uzar çünkü alfabedeki 29 harfin yanına bir de 10 rakamlı sayı alfabesi eklenmiştir.

* Program kendisine verilen bilgiler ışığında doğru şifreyi bulamazsa, farklı ihtimaller üzerinde çalışmak için kullanıcısından yeni talimatlar ister.

Bahsettiğim adımlarda yer alan her şifre, işlemin yapıldığı bilgisayarın hızına bağlı olarak 1 saliseden de kısa süre içinde denenip yerini bir sonrakine bırakır. Sıradan bir Pentium 4 işlemcinin saniyede birkaç milyon işlem yapabildiğini düşünecek olursak, basit bir şifreniz varsa kırılması en fazla çeyrek saat, hadi bilemedin yarım saat sürer. Ayrıca gelişmiş şifre kırıcıların hafızalarında ya da internetteki bir database’de yer alan kelimelerden de faydalandığını düşünecek olursak basit şifrelerin kırılması sadece birkaç dakikalık iş.

Yalnız bu son paragrafta bahsettiğim yöntem Gmail, Hotmail gibi internet üzerinden hizmet veren servislerde işe yaramaz, daha doğrusu şifreyi kırmak günler (kırılması zor şifrelerde aylar) sürer çünkü bu şirketler böyle bir seri şifre denemesinde hesabı kilitler, doğru şifre girilse bile açmaz. Hesaba giriş yapabilmek ya da yeni şifreler deneyebilmek için bu saldırı bittikten sonra birkaç dakika beklenmelidir, ki bu sırada hesabın gerçek sahibi giriş yapmaya çalışırsa ekranda bir uyarı görüntülenir. Böyle bir uyarıyla karşılaşırsanız yapmanız gereken tek şey bir an önce hesabınıza giriş yapıp şifrenizi üst düzey korumalı olacak şekilde değiştirmektir, ki şimdi o konuya giriyorum…
İlk bilinmesi gereken şudur: facebook,güvenlik,hacker,internet,msn,şifre,virüsŞifre kırma programlarını ya da aynı yöntemi kullanan Hacker’ları en çok zorlayan şifreler; şu 4 şeyin hepsini birden içinde bulunduran şifrelerdir:
* Büyük Harf
* Küçük Harf
* Rakam
* Özel Semboller (@, !, &, /, vs.)

Sadece bunlar yetmez, şifrenin uzun da olması gerekir. Ayrıca şifrenizde herhangi birşeyin tarihi ya da bir anlam ifade eden kelimeler bulunmaması faydanıza olur. Tüm bunlara dikkat edilerek oluşturulmuş bir şifrenin kırılması çoğu durumda neredeyse imkânsızdır. “Tamam da öyle komplike bir şifreyi ben nasıl hatırlayacam?” diye soracak olursanız, sizin için bir anlamı olan şeyleri değiştirerek yazmanızı tavsiye edebilirim. Yalnız ne yaparsanız yapın, bu şifreleri bir yerlere olduğu gibi yazmayın. En azından hatırlatıcı notlar şeklinde yazın ki bu notları ele geçiren bir kişi yine de şifrenize ulaşamasın.

Yine de bilinmesi gerekir; yeterince vakti ve sabrı olan, farklı bir deyişle size kafayı manyaklık derecesinde takmış birisi şifrenizi er ya da geç kıracaktır. Bu nedenle oluşturduğunuz tek bir şifreye güvenmeyip, canınız sıkıldıkça şifrenizi sebepsiz yere değiştirmelisiniz. Ayrıca mail adresinizin şifresiyle bu adresi kullanarak üye olduğunuz sitelerdeki şifreniz farklı olsun, böylece sitedeki şifreniz kırılsa bile mail hesabınız hâlâ elinizde olacağı için bu mail adresinize gönderilecek şifreyle internet sitesindeki hesabınızı kolayca geri alabilirsiniz.

Son olarak şifrenin kendisine yönelik olmayan yöntemlerden de korunmanız gerekir. Daha önce bahsettiğim Gizli Soru hadisesinde asla unutmayacağınız ve sorulan soruyla tamamen alakasız bir cevap ayarlayın. Şahsi favorim “Köpeğinizin adı?” sorusuna cevaben nefret ettiğim ve yıllar önce tarihin tozlu sayfaların gömmüş olduğum, çoğu kişinin varlığını bile unuttuğu bir insanın adını yazmak.

facebook şifre kırma programı indir 2012
facebook şifresi nasıl kırılır
face şifresi nasıl kırılır
facebook şifresi kırma programı indir
facebook nasıl kırılır

Google arama verilerine göre “Facebook şifre kırma” kelimesinin googleda aylık aranma hacmi 27 bin yüz adettir. Bu aranma verisine “Facebook şifre kırma” kelimesine benzer cümlelerde dahil değildir. Diğer kelimeler ne diye soracak olursanız bunlar; “facebook şifresi kırma yolları” kelimesi, “facebook kırma programı” kelimesi, “face kırma” kelimeleridir.

Bu kelimelerin ise aylık aranma sayılarıda şöyledir; “facebook şifresi kırma yolları” kelimesi 9 bin 900 kere aranmış, “facebook kırma programı” kelimesi 9 bin 900 kere aranmış, “face kırma” kelimesi ise 4 bin 400 kez aratılmıştır.

Şunu belirtelim ki piyasada facebook şifre kırma programı diye bir program yoktur. Eğer internette facebook şifre kırma programı diye herhangi bir program bulduysanız size kullanmamanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu programda kesinlikle virüs vardır ve facebook şifre kırma programı diye indirdiğiniz programı kullanırsanız sizin facebook hesabınızın o virüsü kullanan kişinin eline geçmesine neden olacaktır.

Ya da programdaki virüsün içeriğine bağlı olarak bilgisayarınızdaki bütün bilgiler bu virüsün sahibine iletilecektir.

Böyle kötü bir durumla karşılaşmamak için bu tür programlara itibar etmeyin sonucunda siz zararlı çıkarsınız.